Video is niet meer weg te denken binnen online marketing. Op dit moment is video zelfs belangrijker dan ooit en dat heeft onder andere te maken met de coronacrisis. Het fysieke contact met de potentiële klant is op dit moment moeilijker. Het inzetten van video’s in jouw campagne brengt in deze situatie dan ook veel voordelen met zich mee. Welke voordelen dit precies zijn en hoe je video kunt toevoegen aan jouw campagne? Wij vertellen het je graag.

Waarom je video in je marketingcampagnes?

Videobedrijf Wyzowl onderzoekt jaarlijks de trends in het videolandschap. Daaruit blijkt dat video al een aantal jaar in de lift zit en steeds meer bedrijven het inzetten. De laatste drie jaar is video enorm gegroeid en de verwachting is ook dat steeds meer bedrijven dit zullen gaan inzetten. Vooral nu in deze coronacrisis. Het is namelijk lastiger geworden om bijvoorbeeld fysiek een productpresentatie te geven aan een potentiële klant. Hier is video dan de ideale oplossing voor, maar waarom is video nou zo interessant?

 • Een video zegt meer dan stilstaand beeld of tekst
  Heb je een product of dienst wat lastig in woorden uit te leggen is? Een complex vraagstuk is makkelijker uit te leggen als het wordt uitgebeeld in een video. De potentiële klant ziet meteen hoe het product of dienst gebruikt wordt.
 • Meer verkopen en leads
  Video maakt jouw product of dienst tastbaarder en toegankelijker. 64% van de mensen doet sneller een aankoop wanneer ze het in een video zagen. 90% van de mensen geeft ook aan dat ze na het zien van een productvideo een aankoop deden.
 • Groter bereik
  De één leest liever en de ander kijkt liever. Iedereen is anders. Wanneer jij alleen platte tekst inzet, spreek je maar een deel van je doelgroep aan. Met video vergroot je het bereik.
 • Binding van de doelgroep
  Bezoekers op een landingspagina lezen niet meer de hele tekst, maar ze zijn op zoek naar opvallende elementen. Wanneer jij een video aanbiedt, blijven de bezoekers vaak net wat langer hangen.
 • Branding
  Video is ook een ideaal middel om jouw organisatie een gezicht te geven. Bezoekers krijgen dan een beeld van het bedrijf waar ze een aankoop willen doen. Dit wekt meer vertrouwen.
 • Brede inzet
  Of je nu social advertising of een e-mailcampagne wilt inzetten, video is altijd toe te passen. Video is namelijk niet per se een einddoel, maar een middel binnen een campagne. Het inzetten van video zorgt gemiddeld voor twee keer meer engagement (interactie) in een campagne.

Videomarketing - LeadLogic

86% van de ondervraagde bedrijven door Wyzowl in 2021 gebruikt video als middel in een marketingcampagne. Ten opzichte van 2020 en 2019 zijn de cijfers ongeveer gelijk.

Starten met videomarketing

Video heeft zich dus wel bewezen als een effectief middel. Maar hoe begin je met video? De goedbedoelde ‘huis, tuin en keuken’ video’s worden al snel niet meer serieus genomen. Je kunt dit op twee manieren aanpakken: je schakelt een videopartij in die beeldmateriaal komt vastleggen voor bijvoorbeeld een bedrijfsvideo, maar je kunt ook zelf aan de slag met bestaand beeldmateriaal.

 1. Bedenk een plan
  Welke doelgroep wil je bereiken? Wat wil je vertellen? Wat zou jouw doelgroep willen horen en zien? Dit zijn een aantal vragen die jij jezelf kunt stellen als je een plan uitwerkt.
 2. Uitwerking van het plan
  Nu moet het plan werkelijkheid worden door het om te zetten in videomateriaal. Heb je al videomateriaal? Dan kun je meteen naar de volgende stap. Nog geen video’s? Dan plan je een draaidag, werk je een script uit en zoek je een locatie en eventueel acteurs. Daarna kan het filmen beginnen!
 3. Fragmenten worden één video
  Tijdens een filmdag worden er verschillende shots genomen en dan kan de afwerking beginnen. Welke fragmenten sluiten goed op elkaar aan en zorgen ervoor dat het een goed lopende video wordt? Dit kun je zelf doen maar je kunt natuurlijk ook een externe partij inhuren.
 4. Campagne live
  Nu kun je de video(‘s) inzetten voor jouw campagne. Zoals al eerder gezegd: video is een middel in een campagne en niet het einddoel.

De juiste doelgroepen aanspreken

Bij één van onze opdrachtgevers Marree Technische Groothandel hebben we al meerdere keren video ingezet om een campagne te versterken. Marree heeft tweehonderd artikelen blijvend laag geprijsd, maar we kunnen niet elk artikel apart presenteren in de advertentie uitingen. Dit zou namelijk te veel worden. Voor deze campagne lieten we een template ontwikkelen waar we een aantal artikelen kunnen uitlichten. Nu is het mogelijk om een video te maken voor een specifieke branche, zodat de doelgroep binnen die branche alleen producten ziet die voor hen relevant zijn. Dit zagen we ook duidelijk terug in de resultaten. De branchespecifieke advertenties scoorden beter dan de advertenties die breed werden ingezet. De CTR (doorklikpercentage) was vele malen hoger bij de branche specifieke advertenties. Benieuwd naar de video? Bekijk hem hier.

Contentrecycling: hergebruiken van video-opnames

Daarnaast kan het nog weleens voorkomen dat je een video meerdere keren wilt gebruiken, maar met een andere aankondiging. Dit geldt ook voor Marree. Elke maand organiseert Marree een training met steeds een ander onderwerp en een andere trainer. Hiervoor hebben we opnieuw een template laten ontwikkelen waarvan de inhoud, datum, het tijdstip en de trainers aangepast kunnen worden. Zo heb je iedere maand een goede video met het gemak om het zelf aan te passen. Hiernaast is het beeldmateriaal in de video hergebruikt. Tijdens de opnamedag voor de eerdergenoemde app-video zijn er veel opnames gemaakt. Vaak gebruik je maar 35%-65% van het beeldmateriaal voor de desbetreffende video. Zonde om die andere beelden niet meer te gebruiken, toch? Dat vonden wij ook, want voor de trainingsvideo is het beeldmateriaal opnieuw gebruikt. Er is hier een combinatie gemaakt van nieuwe animaties en het ‘oude’ beeldmateriaal. Op deze manier is het erg betaalbaar en kun jij toch profiteren van een sterke video.

Laagdrempelige manier van videomarketing

Is deze manier van video nog een stap te ver voor jou? Er zijn ook andere manieren om kleinschalig video in te zetten in plaats van een statische banner. Zo kun je bijvoorbeeld met Canva al hele korte video’s of gifjes maken. Waarin je meer werkt met een ‘slideshow’, dus met afbeeldingen en tekst. Ook kun je eerder geschoten videomateriaal hieraan toevoegen. Dit kun je al snel zelf realiseren en valt dus al meer op dan een banner. Deze oplossing gebruiken we onlangs voor onze opdrachtgever Kruidenier, een recreatiemakelaar. Kruidenier beschikte niet over bruikbaar videomateriaal voor onze campagnes, dus besloten we zelf een animatievideo te maken. De resultaten waren net iets minder dan met een echte video, maar wel weer beter dan een statische afbeelding. Daarom zouden wij adviseren om dit als ‘laatste redmiddel’ te gebruiken en altijd voorrang te geven aan écht beeldmateriaal. Het is wel belangrijk om te blijven variëren in je advertenties. Julia schreef hier al eerder een blog over.