Zo verhoog je het werkgeluk van je medewerkers

Twan Wellenberg headshot
Twan Wellenberg
Medior digital marketing consultant
5 min
22 sep 2022
thumbnail Zo verhoog je het werkgeluk van je medewerkers

Bij LeadLogic vinden we het ontzettend belangrijk dat onze collega’s zich goed voelen. En wat draagt daar onder andere aan bij? Juist, werkplezier. Maar, dat is natuurlijk niet de enige reden waarom je moeite moet steken in het verhogen van het werkplezier van je medewerkers. Het zorgt intern namelijk ook voor een betere sfeer, en wie wil er nou niet met plezier naar zijn werk gaan? Uit onderzoek van MT/Sprout blijkt dat hoe meer ontspannen de medewerkers zijn, des te beter de prestaties worden, en dat is ook nog eens goed voor de persoonlijke ontwikkeling van het team!

1. Waardering gaat een heel eind
 

Eigenlijk begint het allemaal bij oprechte waardering uiten naar elkaar. Iedereen staat er dag in, dag uit om het geheel draaiende te houden. En we vinden het allemaal fijn om af en toe eens te horen dat we het goed hebben gedaan. In veel gevallen blijft die waardering bij een VrijMiBo, een kerstpakket en dat jaarlijkse teamuitje. Maar dat kan natuurlijk veel vaker, en kan ook prima in de vorm van een compliment bijvoorbeeld! Kijk eens naar mogelijkheden om dit frequenter te doen en in andere vormen.

Zo geven wij bijvoorbeeld niet alleen iedere medewerker een cadeautje voor zijn of haar verjaardag, maar soms ook gewoon een browniebox als waardering voor het harde werk. Of een leuk presentje voor wanneer iemand is verhuisd. Het zijn kleine gebaren, maar deze worden erg gewaardeerd door iedereen!

2. Luister naar elkaar

Sta je er als organisatie wel eens echt bij stil hoe het met je medewerkers gaat en wat zij ervaren op de werkvloer? Natuurlijk moet er gewerkt en gepresteerd worden, maar er kunnen dingen spelen die invloed hebben op het werkplezier en de productiviteit. Het is dus goed om eens in gesprek te gaan met je medewerkers. En niet alleen met het jaarlijkse functioneringsgesprek.

Zo zetten wij bij LeadLogic structureel coachingsmomenten in om collega’s het vrije woord te geven. Intern zijn er een aantal vertrouwenspersonen die deze coachingsgesprekken voeren. In deze gesprekken kunnen medewerkers in een vertrouwde omgeving aangeven hoe het met ze gaat, waar ze tegenaan lopen op werk en wat ze moeilijk vinden. Samen met deze vertrouwenspersoon worden de ‘obstakels’ in kaart gebracht en aangepakt. Hoe mooi is dat? Er wordt écht naar de medewerker geluisterd en zij voelen zich gehoord.

3. Organiseer teamdagen

Een leuk team hebben draagt natuurlijk sterk bij aan het hebben van werkplezier. Je hebt het immers beter naar je zin bij collega’s die je kent en waar je goed mee samen kan werken. Het kan dus erg waardevol zijn om intern aan het teamgevoel te werken. Organiseer bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een teamdag met werkgerelateerde activiteiten zoals een brainstorm over een project of opdrachtgever. Of organiseer workshops, masterclasses; er is genoeg te verzinnen.

4. Persoonlijke ontwikkeling

Iets wat wij erg belangrijk vinden is persoonlijke ontwikkeling. Daarom heeft iedere collega acht uur per week om zich hierop te focussen. Een belangrijke pijler van werkplezier is ontwikkelen, groeien en beter worden. Denk hierbij aan het volgen van cursussen, het lezen van relevante boeken of wat ook maar bijdraagt aan onze professionele ontwikkeling. Zo zijn collega’s voor de helft van deze uren verantwoordelijk voor een intern project. Klinkt natuurlijk gewoon als werk, maar iedereen krijgt de vrijheid hierin te experimenteren en fouten te maken. Daarnaast is er nog de andere helft van deze uren over om volledig in te richten zoals iedereen zelf wil, als het er maar voor zorgt dat jij je ontwikkelt op professioneel vlak.

5. Flexibele werktijden

Vaste werktijden zijn nog steeds de norm bij veel bedrijven, maar door het normaliseren van thuiswerken zien we dat steeds meer bedrijven hiervan afstappen. Bekijk dus eens de mogelijkheden voor flexibele werktijden. Laat je medewerkers zelf hun uren en/of dagen indelen. Het zal niet als een verrassing komen dat verschillende mensen ook verschillende momenten op de dag hebben waarop zij productiever zijn. Maar het allerbelangrijkste is dat dit je medewerkers een gevoel van vrijheid en vertrouwen geeft. Niet gek aangekeken worden wanneer iemand een keer om half 10 wil beginnen en wat langer doorwerkt. Of juist lekker op tijd beginnen zodat hij/zij om 4 uur naar huis kan. Het zorgt voor een betere work-life balance.

Dus maak eens tijd vrij om goed na te denken over wat je nog meer kunt doen om het werkplezier van je medewerkers te verhogen. Het is uiteindelijk een klassieke win-winsituatie!

Heb jij interesse om een duurzame samenwerking aan te gaan met ons? Laten we eens kennismaken onder het genot van een bakje koffie.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws