Praten over geld. Veel Nederlanders moeten er niet aan denken. Wist je dat het zelfs zo is dat we liever praten over ons gewicht dan over ons geld? Nu hoor ik je denken, wat heeft het taboe over salarisindicatie te maken met marketing?

Zoals je misschien al weet helpen we bij LeadLogic organisaties groeien. De groei die organisaties doormaken door de inzet van online marketing kan leiden tot een groei van de organisatie. Vaak gaat de groei van een organisatie hand in hand met de groei van het personeel, wat een lastig onderwerp is door de krapte op de arbeidsmarkt. Daarom helpen wij onze opdrachtgevers ook regelmatig met vacaturemarketing.

Terug naar het taboe. Zelf ben ik open opgevoed over het praten over geld. Van het eerste zakgeld tot het eerste echte salaris, bij vrienden en familie kon ik altijd terecht voor vragen en advies. Toch merk ik dat dit bij sommige mensen wat lastiger gaat. En dat vind ik vreemd. Iedereen heeft het nodig, het regelt zoveel in het leven en het is de voornaamste reden dat mensen hun werk doen, maar niemand wil erover praten.

Ook binnen mijn functie als marketingconsultant merk ik dat er een taboe heerst over het benoemen van salarisindicaties. Bij vacaturemarketing zijn we altijd op zoek naar de beste match. Het is belangrijk dat de persoon in kwestie voldoet aan de juiste competenties, ervaring en opleidingsniveau. Dat klinkt logisch, toch?

 

Het taboe in de praktijk

Tijdens een brainstorm met één van mijn opdrachtgevers stelde ik de vraag wat voor kandidaat ze zochten. Het antwoord? De perfecte kandidaat. Inpakken en strik eromheen zou ik zeggen. Toen ik de vraag stelde welk budget er beschikbaar is voor deze in te vullen functie werd het akelig stil. Een echt antwoord kwam er niet. Het is zelfs zo dat 2/3e van de organisaties geen salarisindicatie benoemt binnen een vacature. Klinkt dat ook nog zo logisch?

 

Waarom het benoemen van de salarisindicatie kan helpen bij vacaturemarketing

We gaan weer even terug naar de perfecte kandidaat. Waarom zouden ze de salarisindicatie überhaupt moeten benoemen? Door een salarisrange in de vacaturetekst te benoemen geef je een indicatie of geïnteresseerde personen de rol wel of niet aankunnen. Eigenlijk kun je het min of meer vergelijken met de aanschaf van een auto. Aannemelijk is dat je als 18 jarige met een rijbewijs dat vers van de pers komt niet direct een dikke Audi aanschaft. Deze situatie is anders als je 20 jaar beschikt over het roze kaartje en 8 jaar een management functie uitvoert. Lang verhaal kort, door de salarisrange te benoemen weet de sollicitant beter of hij of zij in aanmerking komt voor de functie.

 

Praktische functionaliteiten

Dan de praktische en marketing gerelateerde kant van het benoemen van de salarisindicatie. Uit onderzoek van Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek blijkt dat het salaris nog altijd als een van de belangrijkste factoren wordt gezien bij het zoeken van een nieuwe baan. Veel vacatureplatformen spelen hierop in door een filter toe te passen op het salaris. Met als gevolg dat je niet of lager vertoond wordt binnen de filter als de salarisrange niet is opgegeven. 1 op de 5 werkzoekenden geeft zelfs aan de vacature niet te openen wanneer het salaris niet wordt benoemd. Dat wil je voorkomen toch?

 

Google for Jobs

Google is niet meer weg te denken uit onze levens. Zo ook niet voor vacaturemarketing. Veel mensen starten nou eenmaal hun zoektocht door even te Googelen. Ook Google zit niet stil en heeft in het najaar van 2020 Google for Jobs in Nederland uitgerold. Google for Jobs helpt organisaties sollicitanten aan te trekken die op zoek zijn naar jouw beschikbare vacature. Hiervoor maakt Google gebruik van onder andere locatiegegevens die je met behulp van structured data gemakkelijk kunt toevoegen aan je site. Voor vacatures waar de salarisindicatie ontbreekt zal Google gegevens uit andere willekeurige bronnen vertonen. Dat is iets wat je écht niet wilt om misverstanden tijdens een verder proces te voorkomen.

Zie je Google for Jobs niet zitten en plaats je liever je vacatures op andere banensites? Ook dan is Google je te slim af. De meeste vacaturesites zetten namelijk je vacature door naar Google, waardoor de salarisrange alsnog automatisch doorgezet wordt.

Kortom, doorbreek het taboe maak het verschil in je vacature marketingstrategie tegenover de concurrent door duidelijk je salaris- en arbeidsvoorwaarden te benoemen. Zo voorkom je dat kandidaten en dus potentieel talent niet reageert op je vacature.