En niet onbelangrijk, om deze aandacht ook te behouden. De reden waarom mensen social media gebruiken, is door de jaren heen flink veranderd. Tegenwoordig wordt social media ook wel omschreven als het grootste storytelling-platform ter wereld. Het wordt dan ook steeds lastiger om jouw advertentie op te laten vallen. Marketeers worden flink op de proef gesteld door de toename van fake news, maar ook information-overload wordt een steeds grotere bedreiging. De uitdaging voor marketeers is dan ook om naar effectievere manieren te zoeken om de aandacht te kunnen trekken van hun doelgroep en deze vervolgens ook vast te kunnen houden.

Uit wetenschappelijk onderzoek van Robert Cialdini is gebleken dat originele content die opvalt en zeer prominent aanwezig is, onbewust de aandacht trekt van de kijker. Deze heeft dan een zogeheten aantrekkingskracht richting de doelgroep. Een van de manieren waarop je de aandacht van je doelgroep weet te bemachtigen, is door op te vallen. Dat doe je volgens Cialdini door in te spelen op grootte, kleuren, contrast en een verrassingseffect, door iets onverwachts in je content te verwerken. Yerkes-Dodsen weet hier ook enige aanvulling op te geven met zijn theorie.

Het is namelijk van belang om de juiste spanningsboog te creëren. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat de kijker de content saai of juist te intens vindt en dit resulteert vervolgens in een negatief effect op de betrokkenheid en de bereidheid van de kijker om de content te verwerken.

GIF’s sluiten goed op deze theorieën aan, omdat deze op de juiste manier in weten spelen op deze vorm van originele content:

  • De aandacht wordt in dit geval getrokken doordat er nog niet vaak GIF’s voorbij komen in je tijdlijn, wat dit origineel maakt
  • De bewegende beelden trekken de aandacht, wat ervoor zorgt dat je ogen hier automatisch op focussen
  • Het is anders dan anders, dus het valt op

 

Wij hebben bij LeadLogic in het begin van 2020 een gewaagde stap ondernomen met onze eigen vacature campagne. Er is toen gekozen voor de inzet van GIF’s om de aandacht te trekken bij onze advertenties en we hebben gemerkt dat dit werkt. De inzet van GIF’s en de originaliteit van het geheel heeft het mogelijk gemaakt dat onze campagne viral is gegaan. Benieuwd naar hoe dit tot stand is gekomen? Lees hier het interview met Jeroen.