Maximaliseer uw Google Ads campagnes met doelgroep targeting

Heeft u ook moeite met het bereiken van de juiste doelgroep met uw advertenties? Wij hebben drie verschillende fasen van toenadering bij de gewenste doelgroep onder elkaar gezet. Hier hebben we bij uitgelicht hoe de betreffende doelgroep op welk moment het meest effectief getriggerd kan worden. Dit kan door gebruik te maken van een speciale functie in Google Ads die ervoor zorgt dat uw content right-on-time bij de potentiële klant tevoorschijn komt. Hoe u dat kunt doen? Dat leggen we door verschillende praktijkvoorbeelden uit. De drie doelgroepen die worden toegelicht zijn: affiniteit, in-market en remarketing lists for search advertisement (RLSA).

Focus op het Online Groeimodel: Met de juiste inzet van de Google doelgroepen kunt u nog beter inspelen op verschillende fases van het Online Groeimodel. In onderstaande blog geven we verschillende voorbeelden hoe wij inspelen op de fases.

Welke targeting strategie sluit het beste aan op de doelgroep?

We doen ons voor alsof we werken voor de klant “Rotterdam SportStore”, een sportwinkel in het centrum van Rotterdam. De concurrentie is zwaar en ze hebben moeite om op het juiste moment hun advertenties aan de juiste persoon te laten zien. Zodra de bezoekers naar de winkel komen, dan zorgt Rotterdam SportStore voor een ultieme beleving in de winkel en zorgen ze dat de bezoekers zich als een koning geholpen voelen.

Voor Rotterdam SportStore kiezen we ervoor om ons op enkele producten te focussen en dat perfect uit te voeren. We gaan ons richten op de verkoop van hardloopschoenen. Rotterdam SportStore zorgt voor het ultiem uitmeten van de juiste schoen, zodat hun klanten altijd de ideale schoen vinden. Op de landingspagina van hun website worden de producten getoond, maar wordt er vooral gefocust op het maken van een afspraak.

Hoe we dit gaan promoten? Door de juiste doelgroeptargeting toe te passen in de juiste fase van het Online Groeimodel

Inzetten van Affiniteitsdoelgroepen

Voordat iemand een aankoop kan doen bij uw bedrijf is het essentieel dat deze persoon weet dat het bedrijf bestaat en welke diensten en/of producten het levert. Dit kan gerealiseerd worden door meer bekendheid te generen over het bedrijf bij de nieuwe doelgroep. Om hier een zo effectief mogelijke uitkomst bij te verwachten is het belangrijk de juiste doelgroep te benaderen. Dit is een doelgroep die affiniteit heeft met de diensten en/of producten die uw bedrijf levert, oftewel hier interesse in heeft getoond. Deze doelgroep is een van de kansrijke parels van Google Ads.

‘Target een doelgroep met affiniteit voor uw producten of diensten.’

Wat zijn affiniteitsdoelgroepen

Wanneer u een campagne wilt richten op naamsbekendheid, dan is het een goede keuze om affiniteitsdoelgroepen als target te gebruiken. U maakt hierbij de keuze om op een grote schaal van potentiële klanten bekendheid te genereren voor uw merk of bedrijf. De affiniteiten die geselecteerd kunnen worden staan hiervoor al in een standaardlijst op Google met een groot aantal categorieën.

Aangepaste affiniteitsdoelgroepen

Hartstikke leuk die standaard doelgroep die Google u beschikbaar stelt, maar naast de standaardlijst heeft u de mogelijkheid om een aangepaste doelgroep aan te maken die pas echt de juiste doelgroep bereikt. Deze zullen meer en beter afgestemd zijn op uw merk of bedrijf, omdat de affiniteit veel specifieker wordt geselecteerd dan bij de algemene categorieën die Google standaard voorstelt. Wij adviseren u dan ook om voornamelijk deze selectieve doelgroepen toe te passen.
De aangepaste affiniteitsdoelgroepen worden opgesteld aan de hand van:

 • Interesses: ingevoerd als zoekwoordcombinaties;
 • URL’s: gerelateerde websites die ook het interessevlak raken;
 • Typen plaatsen: waar interesse in is (dit is enkel mogelijk bij videocampagnes);
 • Apps: gerelateerd aan de vastgestelde interesses van de doelgroep. Deze advertenties zullen dan niet worden weergegeven op de genoemde apps, maar wel op vergelijkbare apps.

Deze theorie kan op alle campagnes worden toegepast. De affiniteitsdoelgroepen hebben bereik op meerdere kanalen, zoals Google Display, Google Video, Gmail en verschillende apps.

Hoe zet u affiniteitsdoelgroepen in?

We willen mensen naar Rotterdam SportStore krijgen. Hiervoor moeten we meer naamsbekendheid krijgen bij potentiële klanten, maar dit is altijd lastiger dan gedacht. Wie zou er eventueel nieuwe schoenen kunnen gebruiken? Om mensen te bereiken die nog niet de intentie hebben om direct te kopen, gaan we focussen op doelgroepen met affiniteit wat in de richting komt van hardloopschoenen.

We zetten in op een videoadvertentie die de volledige beleving van de winkel vertoond. We hebben er meer aan om ons te richten op het bereiken van enthousiaste marathonlopers dan de algemene affiniteitsgroep sportfans. Met de aangepaste affiniteitsdoelgroep kan de schoenenwinkel hun doelgroep veel beter definiëren door het volgende te doen:

 • Interesses opgeven, zoals triatleet of langeafstandslopen;
 • URL’s gebruiken van websites met content over hardlopen, trainingsschema’s, marathonvoeding en andere
  marathon-onderwerpen;
 • Plaatsen opgeven waar een enthousiaste marathonloper in geïnteresseerd kan zijn, zoals sportscholen en sportwinkels;
 • Apps in de categorie ‘Gezondheid en fitness’ opgeven waar een enthousiaste marathonloper waarschijnlijk in geïnteresseerd is, zoals Google Fit.

Dit alles combineren we met demografische gegevens om puur op mensen te richten die ook de moeite zouden nemen om naar de winkel te komen.

Toepassing in het Online Groeimodel

We zoeken naar mensen die in aanraking komen met onze producten. We stellen de data van Google centraal en proberen er zodoende voor te zorgen dat de doelgroep kennis maakt met Rotterdam SportStore (klantfase 1). 

In de boodschap die we delen met de doelgroep proberen we een beleving te laten zien in het verhaal dat we delen (klantfase 2)

In-Market

In de zomer van 2018 heeft Google een feature gelanceerd: in-market doelgroep voor zoekcampagnes. In-market doelgroepen zelf zijn overigens niet nieuw. In display- en videoadvertenties konden deze in-market doelgroepen al langer gebruikt worden. In-market is volgens ons van Google waar nog veel te weinig gebruik van wordt gemaakt.

Zoekers in de markt

Google verzamelt enorme hoeveelheden gegevens die vervolgens gebruikt worden om het gedrag van zoekers te analyseren. We bevinden ons nu niet meer in de kennismakingsfase, maar in de actiefase. Op het moment dat zoekers bereidt zijn een aankoop te doen en/of actief zoeken naar producten of diensten, dan kunnen ze als target gebruikt worden via in-market doelgroepen in het zoeknetwerk. ‘In-market’ sluit hier dan ook mooi op aan: deze groep bevindt zich letterlijk ‘in de markt’ en hebben aangetoond intentie te hebben in een bepaald product of dienst. De koopintentie ligt hoog, waardoor de kans groter is dat mensen op uw advertentie klikken. De advertenties kunnen aangepast worden op die koopintentie, waardoor de conversies waarschijnlijk ook hoger zullen zijn. Dit resulteert in hogere resultaten en lagere kosten per advertentie.

 ‘Target een doelgroep die een hoge koopintentie hebben’

Extra optie – targeting op aangepaste intentiedoelgroepen

Naast in-market doelgroepen kunt u ook kiezen voor aangepaste intentiedoelgroepen. De aangepaste intentiedoelgroepen zullen vele malen beter presteren, aangezien deze jouw specifieke doelgroep kunnen bereiken. Een echte aanrader. Met aangepaste intentiedoelgroepen kunt u de ideale doelgroep voor uw display-campagnes definiëren, dit is helaas niet mogelijk binnen het Google Search Network. Met de functie kunt u namelijk doelgroepen opbouwen waarbij gebruikers, meer dan gemiddeld, de intentie hebben producten of diensten die u aanbiedt aan te schaffen. U kunt aangepaste intentiedoelgroepen gebruiken om uw advertentiegroepen te segmenteren voor een specifieke branche of bestemmingspagina. U kunt uw eigen doelgroep definiëren door in-market-zoekwoorden, URL’s en apps op te geven die gerelateerd zijn aan uw producten en services.

Met aangepaste intentiedoelgroepen kunt u nieuwe klanten op YouTube bereiken op basis van de termen die ze op Google.nl gebruiken om naar uw producten of services te zoeken. U kunt kiezen uit 300 tot 500 zoekwoorden die waarschijnlijk door uw ideale doelgroep in een zoekopdracht zullen worden gebruikt. Concentreer u op algemene zoekwoorden om zo veel mogelijk mensen te bereiken.

Wanneer past u in-market doelgroepen toe?

Naast affiniteit gaan we ons ook richten op potentiële klanten die al verder in het aankoopproces zijn gegroeid. We gaan ons richten op de intenties van potentiële bezoekers. Met in-market focussen we op de mogelijke klanten met verhoogde potentie. We richten ons op de volgende onderwerpen:

 • Zoekwoorden gerelateerd aan ‘hardloopschoenen kopen’
 • Zoekwoorden in combinatie met type en merk.
 • URL’s van online aanbieders zoals Run2day.nl, hardloopshop.nl, runnersworld.nl en hardloopcentrum.nl.

Ook hier passen we de demografie aan naar bodaanpassingen op de regio.

Toepassing in het Online Groeimodel

We hebben ons bij affiniteitsdoelgroepen al gefocust op klantfases 1 en 2. Bij in-market gaan we door op klantfase 3, waarin we focussen op het overtuigen van de bezoeker. Hiervoor verdiepen we ons in de data van Google, door er achter te komen wie er hoge potentie voor conversie heeft. 

Door op het juiste moment het verhaal te delen, hebben we een grotere kans op conversie.

Remarketing Lists for Search Advertisement

Google Ads biedt diverse mogelijkheid op het gebied van remarketing. Een van de meest gebruikte tools voor remarketing is het Google Display Network, hiermee kunt u de websitebezoekers nogmaals benaderen door middel van beeldmateriaal. Het is echter ook mogelijk om remarketing toe te passen binnen het Google Search Network, beter bekend als RLSA. Deze afkorting staat voor: Remarketing Lists for Search Advertisement. Dit derde pareltje van Google wordt over het algemeen weinig toegepast, maar biedt grote mogelijkheden. *Naast Google wordt deze optie ook ondersteund binnen de Bing zoekmachine.

Remarketinglijsten voor Google-zoekadvertenties (RLSA) is een functie, binnen Google Ads, waarmee u campagnes met zoekadvertenties kunt aanpassen voor mensen die uw website al eerder hebben bezocht. De biedingen, zoekwoorden en advertenties kunnen worden toespitst op deze bezoekers wanneer ze zoekopdrachten uitvoeren op Google en sites van zoekpartners.

Specifieke targeting

Er zijn diverse mogelijkheden op het gebied van targeting binnen de remarketinglijsten voor zoekadvertenties. Het is namelijk mogelijk om een specifieke doelgroep te targetten. Een aantal voorbeelden van specifieke doelgroepen zijn:

 • geconverteerd verkeer;
 • niet-geconverteerd verkeer;
 • al het websiteverkeer;
 • bezoekers van een specifieke pagina.

Doordat u een specifieke doelgroep kunt benaderen is het mogelijk om de advertenties in te richten met ‘gerichte advertentieteksten’. U kunt bijvoorbeeld bij niet-geconverteerd websiteverkeer een kortingscode tonen. Zodoende kunt u ervoor zorgen dat uw bezoekers bij een herhalende zoekopdracht toch nog overtuigd kunnen worden.

‘Retarget websiteverkeer op de ultieme manier binnen de Google zoekmachine.’

Remarktingtag

Remarketing kan eenvoudig ingeregeld worden door middel van een koppeling met Google Analytics. Zodoende is het beheer van uw doelgroepen nog eenvoudiger en kunt u ook inspelen op doelgroepen op basis van specifieke segmenten uit Google Analytics. Door middel van deze remarktingtag weet Google Ads dat de websitebezoeker aan de lijst kan worden toegevoegd.

Voor welke doelgroep kunt u Remarketing Lists for Search Advertisement (RLSA) gebruiken?

Alle bezoekers die op de webshop zijn gekomen en de pagina over hardloopschoenen hebben bekeken, voegen we toe aan een remarketinglijst. Voor deze remarketinglijst maken we een aparte RLSA campagne.

Bij het inrichten van een RLSA campagne kunnen we meerdere advertentiesets toepassen. Het is daarbij erg belangrijk goed na te denken over wat een bezoeker zoekt en wat zijn vervolg zoekopdrachten binnen de Google zoekmachine kunnen zijn. Binnen dit voorbeeld passen we vijf verschillende advertentiesets toe. Deze variëren van algemene tot zeer specifieke advertenties.

Advertentiesets:

 • Adset 1: branding (in combinatie met de boodschap over zijn bekeken pagina) – voor betrouwbaarheid.
 • Adset 2: hardloopschoen – voor herhaling van zoekopdracht (algemeen).
 • Adset 3: merk hardloopschoen – voor verdieping van de zoekopdracht/prijsvergelijking (algemeen).
 • Adset 4: type hardloopschoen – voor verdieping van de zoekopdracht/prijsvergelijking (specifiek).
 • Adset 5: up/cross-sell – voor uitbreiding van het (gekochte) product (zeer specifiek – deze zal minder van toepassing zijn).

Toepassing in het Online Groeimodel

Voor Rotterdam SportStore willen we terugkerend bezoek creëren. Dit kan voor bestaande klanten, maar ook voor afhakers. Met het retargeten van bestaande klanten willen we focussen op de klantfase 4 van het Online Groeimodel: Loyaliteit.

Door weer op het juiste moment op de juiste plaats te zijn vergroten we de kans op een herhalingsaankoop. RLSA biedt de mogelijkheid voor herhalingsaankopen. Door (opnieuw) een goede ervaring te verzorgen zal de kans op loyaliteit vergroten. Alhoewel klantfase vier (en tevens vijf) van nog veel meer zaken afhankelijk is, zal de klant door (juist ingestelde) RLSA het gevoel krijgen dat we hem alles kunnen bieden.

Conclusie

De drie targeting mogelijkheden hebben verschillende doelen. Affiniteitsdoelgroepen worden gebruikt om de naamsbekendheid te vergroten door middel van het benaderen van nieuwe klanten. In-market doelgroepen worden gebruikt om mensen te bereiken die naar verwachting binnenkort een conversie zullen genereren. Met remarketing doelgroepen kunt u advertenties met specifieke producten of categorieën weergeven aan mensen die uw website al hebben bezocht.

Het verschil tussen in-market-doelgroepen en affiniteit of aangepaste affiniteit is dat de eerste gekoppeld is aan meer tijdelijk gedrag, terwijl de laatste soort bedoeld is om naar het publiek te gaan op basis van hun algemene interesses en gedrag.

Remarketinglijsten voor RLSA-doelgroepen en soortgelijke doelgroepen laten ook een indicatie zien dat ze dicht bij conversie staan, maar in tegenstelling tot remarketingdoelgroepen zijn in-market-doelgroepen mogelijk volledig onbekend met uw merknaam en site – en zijn ze beter voor acquisitie.

Alle drie de mogelijkheden hebben verschillende voordelen en doelen, dat is terug te zien in de terugkoppeling naar het Online Groeimodel. U kunt alle doelgroepen nog gedetailleerder targeten door middel van andere demografische of geografische targetingopties, maar let hierbij wel op dat de doelgroep groot genoeg is voor Google.

Maximaliseer uw google ads campagnes met doelgroeptargeting
Dit bericht is gepost in Recap. Bookmark de link.

Meer online marketing kennis?

We delen het graag met u, neem contact op voor de mogelijkheden!

Contact